Vin i södra Skåne

En behöver inte längre åka utomlands för att gå in i en vingård eller dricka ett lokalt vin. Det räcker med att ta sig till södra Skåne och gården Flädie för att få smaka på ett svenskt vin.

flaska vin glasflaskaNär det kommer till vin verkar det ha blivit en liten exposition i vindrickande och att vilja lära sig mer. Allt från att lära sig mer om druvan shiraz till att förstå sig på det bubbliga i bubblor. För att bli en bra vinkännare gäller det att ha passion och testa på olika druvor. Det handlar även om att vilja utvecklas och testa nya regioner, vilket gör den lilla gården på Österlen helt perfekt att besöka. Tidningen Sydsvenskan har ett reportage med ägaren Martin Risvall Hansson och även om vinerna inte är till försäljning så är det otroligt många som vallfärdas till gården för middagar och för bröllop. På frågan varför han driver denna vingård så är svaret enkelt: “för att jag gillar vin”. Och när det kommer till vintransporter så har forskarna nu börjat snegla mer på Coca Cola om hur de väljer att transportera sin dryck för att värna om miljön.

Snegla på Coca Coals produktionsled

Att vin skeppas från världens alla hörn är det inte så många som höjer på ögonen för, för hur ska man annars kunna transportera det. Det är just den tanken som fått reportern på SvD att fundera och ställer sig frågan varför vinbranschen inte kan göra som Coca Cola och med det transportera den hemliga drycken – utan dryck utan en kräm, till olika länder där den sedan blandas med vatten. För när det kommer till vin så består ett vin av ungefär 85 % vatten och skulle man välja att tillsätta vattnet senare och transportera vinet som en gel skulle man spara otroligt mycket på energi och miljön.