Välj vegetariskt på grillen

Vi blir allt mer uppmärksammade på hur vi lever och hur vi behandlar miljön. Vilket är bra, men när det kommer till vår köttkonsumtion verkar den inte stagnerat, även om allt fler väljer vegetariskt.

12347812-skewersLite paradoxalt nog är det allt fler som väljer att leva efter en vegansk eller vegetarisk kost, men man ser även att vår köttkonsumtion inte minskar då de som väljer att fortsätta med att äta kött äter allt mer. Ser man till Sverige äter vi 85 kilo kött om året per person, vilket är dubbelt så mycket som världsgenomsnittet.

“Enligt FN:s jordbruksorgan FAO står boskapssektorn för omkring 15 procent av den globala klimatpåverkan. Procentsiffran kan säkerligen sättas både högre och lägre, beroende på exakt vilka aspekter av djurhållningen man räknar in. Men huvudbilden kvarstår: köttkonsumtionen är en tickande klimatbomb och politikerna måste vidta åtgärder för att få ned den.”(läs mer)

De senaste 20 åren har konsumtionen ökat med 50 %, vilket gör att detta verkligen är en stor miljökatastrof när man tänker på hur mycket koldioxid som släpps ut.

Alla kan laga mat med omtanke

Ja, alla kan faktiskt laga mat. Känner man att man vill komma igång med matlagning finns det många trix att ta till, allt från matkassar vi har skrivit om här till att man bokar in middagar med vänner för att utvecklas. Och det bästa när man väl börjar intressera sig för maten är att man får en annan känsla för vad man äter och hur man äter och med det kan börja ta mer ansvar.