Sexuell hälsa i Sverige

Hälsa kan vara både psykiskt och fysiskt. Hur mår egentligen svenskarna i sin sexuella hälsa och hur står det till med allas rätt till sin egen kropp, i Sverige och i Europa?

parAtt överhuvudtaget kunna testa sig och sin sexuella hälsa är inte självklart för alla. I Sverige är det dock smidigare och enklare än någonsin, det räcker med att klicka här för att få tillgång till ett självtest för klamydia. Smart och precis så tillgängligt som det ska vara, oavsett om man är kille eller tjej.

Men hur mår egentligen svenskarna i sin sexualitet? Det är en fråga som ställts till Sveriges befolkning av Folkhälsomyndigheten i en ny, stor studie som det skrivs om i Sveriges Radio. Enkäten som ska skickas ut, kommer gå ut till hela 50 000 personer med 70 frågor att svara på. Frågorna kommer handla om hälsa och reproduktiv hälsa men även om vanor. I en annan enkät som Folkhälsomyndigheten skickat ut till unga i Sverige kom detta bland annat fram som ett resultat:

 

Idag tar tjejer mer ansvar för preventivmedel och har större kunskap om könssjukdomar än killar – dh.se

Allas rätt till sin egen kropp

Det som vi i Norden tyckte var självklart redan 1968, som kvinnors rätt till sina egna kroppar och aborträtten, börjar runt om i världen ifrågasättas. Det går att läsa om i en artikel i Dagens Nyheter, där det skrivs om hur det även i Europa kommit in konservativa åsikter i maktens hallar, åsikter om vad som är en familj och inte.