När livspusslet inte går ihop

Att vara välmående handlar i stort om att ha balans i livet. Att lika mycket tid ägnas åt jobb som åt vänner, familj, träning och kärlek. Att det ena inte får för mycket och det andra lite för litet. Börja med att lyssna till dig själv och vad du känner innerst inne.

 

pexels-photo-289701Det är inte alltid lätt att få till en rimlig balans i livet. Det gäller att lyssna till sig själv men även att våga följa andras råd, särskilt om man mår så dåligt att man inte vet vad man ska börja. Det går att se på livspusslet som en cirkel, där delar som jobb, kärlek, fritid, hälsa har olika kakor. Det bästa är om dessa får rimliga portioner till varandra, att en inte har alldeles för mycket plats och en annan lite för lite. När man har det relativt jämnt uppnår man också en balans i livet, som kan vara skön att falla tillbaka på. Tecken på att du saknar balans i livet är bland annat:

  • Att du har ont i kroppen, som huvudvärk, smärta i nacke och axlar med mera
  • Du är trött konstant, något som är hjärnans sätt att meddela dig att du är överbelastad
  • Ditt tålamod är kort och du blir lätt irriterad på småsaker
  • Du kan inte minnas senaste gången du verkligen roade dig
  • Dina vänslapsrelationer utarmas, du för inga långa, djupa samtal med dina vänner längre
  • Ditt hem, liksom ditt skrivbord, är stökigt’

Mer om hur ditt livspussel kan ha blivit alldeles för okontrollerat kan du läsa om i denna artikel.

Ta hand om kropp och själ

Hälsan är nyckeln till mycket. Något som många lider av är faktiskt dålig hörsel. På https://www.audika.se/ går det att läsa om de tecken som tyder på att man har sämre hörande än andra. Det kan vara att man plötsligt inte riktigt kan urskilja vad andra säger, att du får be andra upprepa vad de sagt och at det blir i stort sett omöjligt att höra något i miljöer med mycket buller. En person som har fått sämre hörsel kan börja dra sig undan sociala aktiviteter, bli deprimerad, isolerad och faktiskt ensam. Men som tur är går det att få hjälp, snabbt dessutom.

Det går även att gå i KBT på nätet, det går det att läsa mer om i Expressen.