E-ciggen hållbart alternativ

Många rökare känner nog till att det under senare åren har skett en ordentlig attitydförändring när det kommer till rökande. Och det är faktiskt gamla nyheter, att tobak inte alls är bra för dina lungor. Många blir ängsliga och försöker tappert att sluta med otaliga nicotinplåster, tuggummin eller till och med snus. Men det är inte alltid det funkar, och återfallen är många. Ett hållbart alternativ för många är faktiskt e-cigaretten.

Att det är dåligt för hälsan att röka köper nog de flesta av oss. Men för många är det inte så lätt att bara sluta. Nicotinplåster och tuggummi ersätter inte känslan av att dra röken genom halsen, som är det som många uppskattar med rökning. Då kan e-cigarett vara ett bra alternativ. De flesta forskare är överens om att e-ciggen är ett bättre alternativ till den direkt hälsoskadliga klassiska cigaretten.

Utforska alternativen

Det går att läsa om rökförbud på många olika platser. I Vatikanstaten har man nu gått ut med att all tobaksförsäljning ska bli olagligt. Och även i kommunerna blir det allt vanligare med förbud. Än har man inte sett de långsiktiga effekterna av e-cigarettrökning. Men samtidigt riskerar man, med för mycket skrämselpropaganda, att få rökare att tro att de lika gärna kan fortsätta röka sina vanliga cigaretter. I Dagens Medicin skriver man följande om en forskningsrapport som visade att e-cigaretter innehåller mindre cancerframkallande ämnen än vanliga cigaretter:

”Mängden farliga ämnen föll drastiskt om forna rökare bytte cigaretter mot elektroniska varianter under minst sex månaders tid. Nivån liknade den som sågs hos deltagare med nikotinplåster, skriver de brittiska och amerikanska forskarna bakom studien.”