Armsvett ett problem för många

Något som alla har, men en del verkligen lider utav att ha, är armsvett. Vissa har en rikligare mängd medan andra har väldigt illaluktande svett. Men det finns hjälp att få för den som vill få stopp på sina svettningar.

3933741-embarrassed-woman-with-sweat-patches

Enligt en svensk forskare i USA luktar gamla människors armsvett inte lika illa som yngres gör. Forskaren rubbar därmed på föreställningen att äldre människor luktar illa, skriver Svenska dagbladet. I en studie gav forskaren en grupp med unga, medelålders och gamla människor en varsin tröja som de skulle använda i fem nätter i rad. Dessa tröjor hade försetts med kuddar som skulle fånga upp svetten i armhålorna. Andra försökspersoner fick sedan lukta på tröjorna och majoriteten av dessa tyckte att de äldres tröjor luktade minst dålig.

Få bort armsvetten

Oavsett om man har armsvett som luktar väldigt illa eller inte, är det något som av många uppfattas problem. Främst såklart hos dem där svetten luktar illa men det kan även vara ett problem för den som har rikligt med svett och lätt får så kallade svettringar under armarna. Det finns dock hjälp att få för den som har problem med sin armsvett och mer om det kan man läsa på www.svettmottagningen.se. Hos dem får man en behandling med sprutor med botulinumtoxin A. Dessa injektioner görs i armhålorna och blockerar nervimpulserna som går till svettkörtlarna. Detta gör att vi svettas mindre. Läs mer.

Vissa lider av hyperhidros

Att man har en del armsvett är dock normalt och det är något som alla har i mindre eller större mängd. När svetten blir ett problem är det dock dags att söka hjälp. De personer som upplever problem med sina svettningar har ofta hyperhidros.

”Uttalad svettning, hyperhidros, är en ärftlig sjukdom som drabbar cirka 3 procent av befolkningen.” (Källa)